
Pencerelerde terleme problemi nedir, nem nasıl oluşur ve nasıl önlenebilir? Evlerimizde terleme, yoğuşma, buğulanma, rutubet olarak bilinen sorunu önleme yollarını bu yazıda öğrenebilirsiniz.
Terimler:
Havada bulunan su buharına nem yada rutubet denir. Havada belli bir oranda nem olsa da nemli hava yada rutubetli hava ile nem oranının fazla olduğunu anlatılmak istenir. Rutubet var denirken de rutubet oranının çok olduğu anlatılmak istenir. Havanın belli bir su buharı tutma kabiliyeti vardır. Sıcaklık azaldıkça havanın su buharı tutma kapasitesi de azalır.
Maddenin gaz halinden sıvı hale geçişine ise yoğuşma yada terleme denir.
Kış aylarında oda sıcaklığı dışarıya göre fazla olur. Dolayısıyla duvar ve pencereler evin en soğuk yerleridir. Yine kış aylarında sıcaklık kaybı olmaması için tüm kapı ve pencereleri özellikle sıkı sıkıya kaparız ve bu da odadaki havanın içinde yoğun olarak bulunan su buharının dışarıya difüze olmasını engeller. Dolayısıyla evdeki havanın içindeki su buharının konsantrasyonu düşemez ve hatta faaliyetlerimizden dolayı artmaya devam eder. Odanın içinde en soğuk olan yerler pencere ve duvarlar olduğu için buralarda hava su buharını tutamaz ve su buharı yoğuşarak rutubete sebep olur.
Kural:
Bir fizik kuralı olarak sıcak hava içerisinde daha fazla nem tutabilir.
Bu sebeple sıcak bir ortamda görece soğuk yüzeylerin rutubet tutma kapasitesi daha azdır.
Yine bu sebeple, eğer mekandaki hava mekanı çevreleyen soğuk yüzeyin sıcaklığının tutabileceği rutubetten fazlasını içeriyorsa orada yoğuşma gözlemlenir.
Sebepleri tümüyle yok edemezsin, belirtilerle de savaşma, mekanı havalandır!
Konuyu anlamamız ve çözüm bulabilmemiz için semptom (belirti) ve sebebi birbirlerinden ayırabilmemiz gerekir. Pencerede görülen rutubet bir bakıma semptom, bir bakıma da problemin kendisidir ancak kesinlikle problemin tamamı değildir. Problem öncelikle rutubetin kendisidir.
- Evde çamaşır kurutmak, ocak, su ısıtıcı, katalitik soba çalıştırmak, duş almak vb. faaliyetler iç mekandaki su ve su buharı miktarını mütemadiyen arttırır. Rutubetin kaynağı da bu faaliyetlerdir.
- Modern evler daha iyi ısı yalıtımı sağladıklarından rutubet dışarıya kolay kaçamaz. Oysa hava sirkülasyonu olacak olsa su buhar oranı yüksek olan hava doğal olarak rutubeti az olan havaya difüze olacaktır. Ancak yalıtımı yüksek evlerde bu sirkülasyon doğal yolla olamaz ve rutubet problemi daha çok görülür.
- Artan kişisel su buharı üretim miktarıyla ters orantılı olarak modern konutlarda yaşam alanları küçülmüştür. Bu da terlemenin günümüzde daha çok görülmesine sebep olur.
- Yeni inşaatlar ilk aylarda inşaat malzemelerin kendi rutubetlerinden dolayı bu problemle daha çok karşı karşıya kalır.
- Her yeni kış sezonuna girerken soğuk havaların gelmesiyle rutubet problemi daha çok görülür ve ileriki günlerde azalır.
İç mekanda rutubet oranının neden arttığını öğrendik. Şimdi bu problemin hangi durumlarda yoğuşmaya sebep olacağına bakalım.
Yoğuşma nerelerde görülür?
Isıcam kullanılmıyor ise yoğuşma en başta camlarda göze çarpar. Pencereler şeffaf olmaları da itibari ile yoğuşmanın kolay gözlemlendiği yüzeylerdir. Dışarıyı göremez oluruz.
Eğer ısıcam kullanılıyor ise zayıf halka cam olmayacaktır. Hatta Isıcam Sinerji ve Isıcam Konfor gibi Low-E kaplamalı ısıcamların kullanılması iç camların sıcaklığını koruyacağından cam yüzeyindeki yoğuşmayı önler. Bu sefer de yalıtımlı doğrama kullanıp kullanmadığımız önem kazanır. Yalıtımsız doğrama var ise zayıf halka o olacağı için yoğuşma buralarda gözlemlenir.
Eğer doğrama da yalıtımlı ise zayıf halka cam ve doğrama (çerçeve) birleşim yerlerinde gözlemlenebilir. Bu sorun ise cam tutucu (yalıtımlı cam çıtası) olarak bir sıcak kenar cam çıtası kullanarak çözülebilir. Piyasada sıcak kenar cam çıtası olarak farklı ürünler mevcuttur. Eğer pencerede tüm önlemler alındıysa yoğuşma soğuk duvarlarda gözlemlenebilir ve küfe sebep olur ki camlarda olandan çok daha sevimsiz ve masraflı bir durumdur. Yani en kötü sonuçlar bütün önlemleri aldığımızda karşımıza çıkabilir. Aynı acıyı dindirmek için ağrı kesici hap alarak yaşamak ama acının sebebi olan açık yarayı iyileştirmemek gibi.
- evimizi hergün 1-2 kez havalandırmaya
- baca varsa açık tutmaya
- evin içinde çamaşır kurutmamaya
- banyolarda havalandırma pencereleri bulundurmaya
- mutfaklarda aspiratör ve baca yolu ile havalandırmaya
- çiçek ve akvaryum gibi rutubet oluşturan nesneler kullanmamaya